Znotrajjezikovni in/ali medjezikovni dejavniki oblikotvornih sprememb v slovenskem zgodovinskem oblikoslovju - Orel, Irena (Jezikoslovni zapiski, 2013)
Prispevek utemeljuje razmerja med stalnicami in variantami v zgodovini slovenskega (knjižnega) jezika, predstavlja tipologijo dvojnic glede na različne dejavnike, ki jih povzročajo, ter obravnava posamezne nalikovne spremembe v pregibalnih vzorcih knjižne in neknjižne zvrsti jezika. Nekatere spremembe, ki so bile izkazane v posameznih slovanskih jezikih, bi lahko razložili tudi s sociolingvističnimi medjezikovnimi vplivi.
Keywords: analogy; historical morphology; inflection; language variation; morphology; oblikoslovje; Slovene; Slovene langauge; slovenščina; sociolinguistics; sociolingvistika; zgodovinsko oblikoslovje