The Catholic perspective on social communication in the pontificate of John Paul II - Sánchez-Camacho, Jesús (Edinost in dialog, 2025)
Študija obravnava družbeni nauk Katoliške cerkve o komuniciranju v času pontifikata Janeza Pavla II. ter ga umešča v širši zgodovinski razvoj krščanskega razmišljanja o medijih. Analizira temeljne cerkvene dokumente – okrožnice, apostolske spodbude, poslanice ob svetovnem dnevu sredstev družbenega obveščanja in besedila Papeškega sveta za družbeno komuniciranje – ter izpostavlja, kako mediji služijo človeku in skupnemu dobremu, kadar jih vodijo resnica, etika in človeško dostojanstvo. Študija se osredotoča na glavne teme, kot so pomen medijev v družbi, etični izzivi, načela krščanskega komuniciranja, digitalna revolucija, teološko-pastoralni temelji komuniciranja in potreba po celostnem pastoralnem načrtovanju. Poudarja pomen odgovorne uporabe medijev, digitalne vzgoje, kulturnega dialoga in vključujočega sodelovanja. Čeprav se osredinja na prispevek Janeza Pavla II., želi študija dopolniti prejšnje analize drugih pontifikatov in spodbuditi nadaljnje raziskovanje o komuniciranju in digitalizaciji v času papeža Frančiška.
Keywords: Christian social thought; digital culture; digitalna kultura; Janez Pavel; krščanski družbeni nauk; media; mediji; practical theology; praktična teologija