Assessing ground displacement in Oran city, Algeria - Hasni, Kamel (Geodetski vestnik, 2024)
Obalna mesta se spopadajo z deformacijo tal, zato je spremljanje časovnega razvoja posedanja površja tal bistvenega pomena. Napredne interferometrične tehnike, kot sta PSInSAR in SBAS, so pomembne za opazovanje tega pojava, saj omogočajo goste meritve premikov za daljše obdobje. Vendar pa ti algoritmi na nekaterih območjih delujejo bolje kot na drugih, zato se kaže vse večja potreba po izboljšanju kakovosti ocenjevanja premikov z razvojem novih kombiniranih metod. V tej študiji so bili za oceno kakovosti meritev premikanja tal v mestu Oran uporabljeni satelitski posnetki Envisat iz let od 2003 do 2010 ter metodi PSInSAR, SBAS in kombinirana metoda. Naši rezultati kažejo, da imata tehniki PSInSAR in SBAS podobne vrednosti povprečnih hitrosti premikov, ki se gibljejo od –2,8 do 4,4 mm/leto in od –4,6 do 4 mm/leto. PSInSAR daje dobro porazdelitev sipalcev v urbanih območjih in večjo natančnost premikov, z največjim standardnim odklonom 1,4 mm/leto, medtem ko SBAS daje dobre rezultate na podeželskih območjih in ima največji standardni odklon 3,6 mm/leto. Rezultat kombinirane metode je bil gostejši in z več zaznanimi sipalci. Povprečna hitrost premikov se je gibala od –4,6 do 4,2 mm/leto, z dobro porazdelitvijo na urbanih in ruralnih območjih. Na splošno so bili premiki s kombinirano metodo ocenjeni natančneje kot z drugima tehnikama, kar kaže, da bi lahko postala učinkovito orodje za spremljanje sprememb tal.
Keywords: combined method; kombinirana metoda; Oran; pogrezanje površja; PSInSAR; SBAS; subsidence