Uporaba teorije Dorothy Orem v procesu zdravstvene nege otroka z motnjo v duševnem in telesnem razvoju - Hitejc, Zdenka (Obzornik zdravstvene nege, 2000)
Pomemben poudarek članka je na prenosu teoretičnih načel modela Dorothee Orem v praktično delo po procesu zdravstvene nege. Avtorica najprej opiše koncept modela, predvsem pogled Dorothee Orem na zdravstveno nego. V okviru konceptov predstavi populacijo otrok z motnjo v duševnem in telesnem razvoju. V nadaljevanju prikaže potrebe otrok, ki jih narekuje ugotovljena odvisnost otrok od pomoči iz okolja. Intervencije zdravstvene nege, ki sledijo življenskim aktivnostim naslanja na osnovne elemente pravilnega ravnanja z otroki s cerebralno paralizo. Članek se sklene s postavljenimi cilji, ki narekujejo aktivnosti, ki jih medicinska sestra opravi in s tem pomaga otroku vzdrževati ravnovesje med sposobnostmi in potrebami.
Keywords: Cerebral palsy; Child; Developmental disabilities; duševna zaostalost; Mental retardation; Nursing; Nursing theory; otroci; Pediatric nursing; zdravstvena nega