Nekateri mehanizmi razvijanja bralne pismenosti na področju vzgoje in izobraževanja - Haramija, Dragica (Jezik in slovstvo, 2024)
V prispevku osvetljujemo problematiko razvijanja bralne pismenosti v povezavi s posodabljanjem kurikuluma za vrtce in učnih načrtov po celotni vertikali vzgoje in izobraževanja. Opozarjamo na vlogo vseh strokovnih delavcev v vrtcu in šoli pri razvijanju bralne pismenosti. Poudarjamo, da na bralno pismenost vplivajo dobro opravljeno opismenjevanje, kvalitetna učna gradiva, motivacija učencev za branje ter ustrezne strategije dela z učenci.
Keywords: bralna motivacija; building blocks of reading; gradniki bralne pismenosti; kindergarten; literacy; ne zaključna dela; opismenjevanje; reading motivation; school; šola; vrtec