Socialne, čustvene in medkulturne kompetence učiteljev - Vršnik Perše, Tina (Sodobna pedagogika, 2020)
Namen prispevka je podrobneje preučiti socialne, čustvene in medkulturne kompetence učiteljev ter ugotoviti napovedno vrednost teh kompetenc za zadovoljstvo učiteljev z delom, ki ga opravljajo. V prispevku se osredinjamo na rezultate pilotne raziskave projekta ROKA v ROKI (Kozina idr. 2017), izvedene med učitelji v Sloveniji (N = 97, 89,7 % žensk, starost: M = 44,05 leta, SD = 9,55). Veljavnost notranje strukture vsakega vprašalnika je bila preverjena z eksploratornim strukturnim modeliranjem enačb (ESEM), za preverjanje napovedne vrednosti posameznih spremenljivk pa je bila uporabljena mul- tipla regresijska analiza. Na vzorcu slovenskih učiteljev in učiteljic smo raziskovale odnos med socialnimi in čustvenimi kompetencami po CASEL (2015) (samozavedanje, samouravnavanje, socialno zavedanje, odnosne spretnosti) ter medkulturnimi kompetencami v povezavi z zadovoljstvom učiteljev z njihovim delom. Skupno model z vsemi vključenimi napovedniki čustvenih, socialnih in medkulturnih kompetenc pojasni 34 % variance v zadovoljstvu učiteljev z delom, najmočnejši napovednik pa so odnosne spretnosti. To utemeljuje pomembnost razvijanja navedenih kompetenc skozi celotno pot profesionalnega razvoja učiteljev.
Keywords: čustvene kompetence; medkulturne kompetene; profesionalni razvoj; socialne kompetence; strokovna usposobljenost; učitelji; zadovoljstvo