Pripovedništvo na maturi iz slovenščine in problem vrednotenja v šolskem eseju - Koron, Alenka (Jezik in slovstvo, 2019)
Prispevek se osredotoča na predpisana pripovedna besedila na maturi od 1995 do splošne mature 2019. Osvetljuje njihovo zastopanost (v primerjavi z dramskimi deli) ter njihovo literarnozgodovinsko, žanrsko in tematsko raznolikost. Premisliti skuša tudi o potrebah in možnostih razširitve izbora. Posebna pozornost je posvečena vrednotenju kot enemu od ciljev sistemske didaktike književnosti in njegovi praktični uresničljivosti v šolskem eseju kot najkompleksnejši obliki preverjanja znanja književnosti na srednješolski ravni.
Keywords: cilji; izbor literarnih besedil; književnost; sistemska didaktika književnost; slovenščina; splošna matura; šolski esej