Credibility of Serbian banking sector from the aspect of foreign direct investments - Mirković, Vladimir (Mednarodno inovativno poslovanje, 2018)
Neposredne tuje investicije (NTI) imajo izjemen pomen za razvoj države in prispevajo k višji stopnji njene konkurenčnosti. Nekatera gospodarstva v tranziciji so se osredotočila na izbiro bančnega sektorja kot enega do najbolj propulzivnih ciljev za pritegnitev neposrednih tujih naložb. Z empiričnimi dokazi o neposrednih naložbah v bančnem sektorju v Srbiji v 21. stoletju s pomočjo granularne analize z diferenciacijo med grinfild in brownfield naložbami so v tem dokumentu poudarjena glavna gibanja in perspektive razvoja. Poleg vidika NTI, ki je osrednja točka članka, avtoji povzemajo tudi glavne regulativne spremembe v skladu s standardi Basel III, katerih cilj je povečati verodostojnost bančnega sektorja v Srbiji.
Keywords: bančni sektor v Srbiji; Basel III standards; foreign direct investments; neposredne tuje investicije; Serbian banking sector; standardi Basel III