Neodpovedljivost pravicam delovnega prava - Mežnar, Špela (Delavci in delodajalci, 2025)
Prispevek obravnava vprašanje, ali se lahko delavec enostransko ali v sporazumu z delodajalcem odpove kogentnim pravicam iz delovnega prava. Tovrstni sporazumi o odpovedi v praksi niso redki, sodna praksa pa je do odločitve Ustavnega sodišča v zadevi Up-150/22 v letu 2024 dopuščala odpovedi zapadlim denarnim terjatvam iz delovnega razmerja. Ustavno sodišče je to spoznalo za protiustavno ter nezdružljivo s prisilno naravo pravic delovnega prava in varstveno naravo področja delovnega prava.
Keywords: case law; Constitutional Court; Delovno pravo; ius cogens; kogentne določbe pozitivnega delovnega prava; limited contractual autonomy; mandatory provisions of positive labour law; neodpovedljivost; nonwaivability; odpoved pravici iz delovnega prava; omejena pogodbena avtonomija; sodna praksa; Up-150/22; Ustavno sodišče; waiver of labour rights