»Reče se fotografirati, ne ‘vzeti fotografijo’« - Jakšić, Neža (Svetovi (Ljubljana), 2026)
Ko sem bila stara šest let, smo se preselili v Alkmaar, mesto na severozahodnem delu Nizozemske. Razumela sem samo slovenščino, vendar še nisem znala brati ali pisati. Starša sta me vpisala v zasebno mednarodno šolo European School of Bergen (Evropska šola v Bergnu). Moji sošolci so prihajali z vseh koncev sveta – iz Južne Afrike, Koreje, Velike Britanije, Španije, Francije, Singapurja itd. Pouk je potekal v angleščini, ki je bila zame sprva popolna neznanka. Toda nisem bila edina nova učenka, saj sem vsak dan imela dodatne ure angleščine skupaj s Tereso, sošolko iz Španije. Teresa se je v tem času, ko še ni znala angleško, vseeno lahko sporazumevala z drugimi špansko govorečimi učenci in učitelji. Ker sva bili s sestro edini Slovenki na šoli, je bilo znanje angleščine zame ključno, saj se brez nje nisem mogla sporazumevati z nikomer. Na začetku sem bila nema v novem mednarodnem okolju, vendar je bila šola k sreči navajena takšnih učencev in sem se hitro udomačila. V manj kot pol leta sem se naučila tekoče govoriti angleško.
Keywords: Alkmaar; Angleščina; Antropologija; antropologija migracij; antropološko-literarno pisanje; avtoetnografija; eksofonije; Etnologija; Izseljevanje in priseljevanje; Mladina; Slovenci; Slovenščina; spomini; Učenje; Večkulturnost; večnačinska antropologija