A survey of research on Slovene immigration to the USA - Klemenčič, Matjaž (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2006)
PREGLED RAZISKOVANJA SLOVENSKEGA IZSELJENSTVA V ZDA Resnejše raziskovanje o slovenskem izseljenstvu v ZDA se je v Sloveniji pričelo v začetku 70. let 20. st., ko je skupina starejših in mladih raziskovalcev začela izvajati program o slovenskem izseljenstvu na Univerzi v Ljubljani. Na podlagi lastnih raziskav in raziskav drugih je avtor prispevka leta 1985 na letnem sestanku Ameriškega združenja za napredek slovanskih študij (American Association for the Advancement of Slavic Studies) predlagal smernice za nadaljnje raziskovanje slovenskega izseljenstva. V prispevku avtor ugotavlja, koliko od tega programaje bilo izpolnjenega z njegove strani pa tudi s strani drugih raziskovalcev. Polja raziskovanja, ki jih je avtor predlagal, so bila: slovenske bratske podporne organizacije, kulturne aktivnosti, delavsko gibanje, slovensko etnično časopisje, slovenske etnične župnije, slovenski narodni domovi, podjetništvo, uspešni posamezniki in pregled zgodovine posameznih slovenskih naselbin v ZDA. Drugi kolegi so poleg tega razvili še druga polja raziskav, kot na primer razlogi za izseljevanje, načini potovanj izseljencev in podobe Amerike v očeh potencialnih izseljencev. Rezultat raziskovanj so mnoge knjige in znanstveni prispevki o slovenskih izseljencih v ZDA. Avtor tudi poudarja, da so bili mnogi znanstveni prispevki o Slovencih v ZDA slovenskih avtorjev iz Slovenije objavljeni v znanstvenih časopisih in enciklopedijah, in to ne le v Sloveniji, temveč tudi v ZDA.
Keywords: Slovenci; Slovenes; izseljenci; United States of America; ZDA; slovensko izseljenstvo