Spremljanje pretoka v možganskih arterijah s TCD - Tetičkovič, Erih (Acta medico-biotechnica, 2009)
Spremljanje pretoka po možganskih arterijah s transkranialno Dopplerjevo sonografijo omogoča zaznavanje sprememb v pretoku po srednji možganski arteriji v dejanskem času. Pomembno je pri trombendarterektomiji karotidnih arterij, karotidni angioplastiki z znotrajžilno opornico, kirurškem zdravljenju anevrizem možganskih arterij, premostitvenih operacijah korornarnih arterij in trombolizi ob zapori srednje možganske arterije. Z ugotavljanjem zadostnega pretoka v srednji možganski arteriji pri karotidni trombendarterektomiji pomaga pri odločitvi o operaciji z znotrajžilnim obvodom ali brez tega. Hitro zaznavanje hipo- in hiperperfuzije, vazospazma, mikroembolusov ali rekanalizacije v možganskih arterijah lahko zmanjša tveganje za pooperativne nevrološke zaplete, kot sta možganska kap in kognitivna disfunkcija.
Keywords: Aneurysm, Ruptured; Anevrizma, rupturirana; Angioplastika; Angioplasty; arterije; Coronary Artery Bypass; diagnostika; Dopplerjeva sonografija; Endarterectomy, Carotid; Karotidna endarterektomija; Koronarna arterija, obvoz; možgani; pretok krvi; Subarachnoid Hemorrhage; Subarahnoidna krvavitev; Thrombolytic Therapy; Transkranialna Dopplerjeva ultrasonografija; Trombolitično zdravljenje; Ultrasonography, Doppler, Transcranial