Primernost reakcije magnezijevega oksida z vodo za uporabo v kemičnem hranilniku toplote - Kato, Yukitaka (Strojniški vestnik, 2002)
Zaradi velikih gostot energije lahko kemične toplotne črpalke uporabimo tudi kot hranilnike toplote. Z uporabo povračljivih kemičnih reakcij, s krmiljenjem toka tekočine, ki reagira, lahko toploto shranimo in sproščamo glede na zunanje potrebe. V primeru zadovoljive ponovljivosti lahko kemične reakcije uporabimo v hranilnikih toplote, ki se lahko vključijo v sedanje kogeneracijske sisteme. Z uporabo kemične toplotne črpalke lahko uravnotežimo obremenitev kogeneracijskih sistemov.Odvečno toploto v času manjšega odjema toplote s kemično reakcijo shranimo v hranilniku v času kemičnih obremenitev pa jo sprostimo s povratno reakcijo. V tem prispevku je govor o izvedljivosti kemične toplotne črpalke, ki uporablja reakcijo magnezijevega oksida z vodo. V tem primeru lahko med reakcijo dehidracije magnezijevega hidroksida toploto shranimo pri temperaturi 300 C do 400 C ali jo med hidracijo magnezijevega oksida oddamo pri temperaturi 100 C do 200 C.Da bi preverili uporabnost magnezijevega hidroksida kot reakcijskega sredstva za toplotne črpalke smo eksperimentalno izvedli reakcijski postopek v območju tlakov med 30 kPa in 208kPa. .....
Keywords: črpalke toplotne kemične; shranjevanje energije; oksidi magnezijevi; kogeneracija; prenos toplote; toplotne črpalke; hranilniki toplote; magnezijev oksid; hidratacija