Design of a new MISO mixed-mode universal biquad OTA-C filter in 130nm CMOS technology - Popadic, Goran (Informacije MIDEM, 2025)
V tem članku je predstavljena zasnova univerzalnega biquad filtra MISO (multiple-input single-output) v 130 nm tehnologiji CMOS UMC. Predlagani filter je sestavljen iz treh operacijskih transkonduktančnih ojačevalnikov (OTA), dveh ozemljenih kondenzatorjev in ene inverterske stopnje. Topologija, ki ima tri vhode in en izhod, deluje v vseh načinih: napetostnem, transkonduktančnem, tokovnem in tranzistorskem. Poleg tega filter ustvarja vse vrste prenosnih funkcij (LP, HP, BP, BS in AP). Najprej je zasnovana in podrobno analizirana topologija filtra z inverterjem na izhodu. Nato je predlagana izboljšana topologija z diferencialnim ojačevalnikom kot izhodno stopnjo. Zasnovani filter ima mejno frekvenco približno 250 MHz in porabo toka 4,5 mA. Vpliv procesnih, temperaturnih in napetostnih sprememb je preučen z analizo vogalov
Keywords: analog IC design; filter OTA-C; MISO; operacijski transkonduktančni ojačevalnik; operational transconductance amplifier; OTA-C filter; universal biquad filter; univerzalni biquad filter; zasnova analognih integriranih vezij