Poučni teren - Marovt, Petra (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Članek obravnava terenski pouk dijakov, ki so v okviru predmetov umetnostne zgodovine in grafičnega oblikovanja obiskali stalno gotsko razstavo na Ptujskem gradu. Namen ogleda razstave je bil poglobljeno razumevanje gotske umetnosti ter povezovanje teoretičnega znanja s prakso, obenem pa tudi razvoj digitalnih kompetenc in kritičnega razmišljanja. Cilj raziskave je bil oceniti, kako lahko uporaba digitalnih orodij prispeva k boljšemu razumevanju umetnostnozgodovinskih vsebin ter k večji vključenosti dijakov v učni proces. Dijaki so se na terenski pouk pripravljali s predhodnim raziskovanjem umetnin in izdelavo interaktivnih predstavitev s sodobnimi digitalnimi orodji, kot so Canva, Prezi in Google Slides. Na terenu so za analizo umetnin uporabljali aplikaciji Googlov Lens in Artivive ter lastne predstavitve podajali neposredno ob umetniških razstavnih predmetih. Napredek dijakov je bil spremljan skozi dokumentiranje opažanj v obliki digitalnih skic, plakatov in video zapisov, ki so jih kasneje analizirali v razredu. Poleg tega so dijaki pripravili refleksivne zapise, v katerih so ovrednotili svoje izkušnje, izpostavili ključna dognanja ter podali predloge za izboljšave pri prihodnjih terenskih učnih urah. Ključne ugotovitve potrjujejo, da digitalna orodja spodbujajo aktivno učenje, razvoj raziskovalnih in kritičnih kompetenc ter omogočajo ustvarjalno izražanje. Dokumentiranje in refleksija obiska sta dodatno prispevala k utrditvi znanja. Članek poudarja pomen sodobnih pedagoških pristopov, ki združujejo tradicionalne metode poučevanja z interaktivnimi digitalnimi orodji ter krepijo samostojno raziskovanje in analitično mišljenje dijakov.
Keywords: critical thinking; digital tools; digitalna orodja; Digitalna pismenost; fieldwork; Gothic art; gotska umetnost; interactive learning; interaktivno učenje; kritično mišljenje; Srednješolsko izobraževanje; terenski pouk