Glasba na slovenskih radijskih postajah - Kaluža, Jernej (Dve domovini, 2023)
Avtorja v članku na podlagi kvantitativnih in kvalitativnih metod analizirata pojavnost slovenske in tuje glasbe v slovenskih radijskih in televizijskih medijih. Pri tem posebno pozornost namenjata vlogi vratarstva slovenskih medijev pri formiranju popularne glasbe in glasbenih okusov v Sloveniji. Analiza pokaže, da medijsko odbiranje glasbe upošteva specifične kulturne, družbene in politične kriterije, kar se med drugim kaže v nevključevanju »odbojnih« žanrov, v polarizaciji na ravni glasbenega okusa, v regulaciji migracij glasbe ter v konstruiranju specifičnih konceptualnih mej, ki jih vratarji glasbe vzpostavljajo (in obenem tudi upoštevajo).
Keywords: gatekeeping; globalizacija; globalization; Mediji; migracije glasbe; music migration; odbirateljstvo; Radijske postaje; Recepcija (umetnost); Slovenska narodnozabavna glasba; Zabavna glasba