Decompositions of the automorphism groups of edge-colored graphs into the direct product of permutation groups - Grech, Mariusz (Ars mathematica contemporanea, 2021)
V članku Graphical complexity of products of permutation groups, so M. Grech, A. Jeż in A. Kisielewicz dokazali, da je kartezični produkt grup avtomorfizmov grafov s pobarvanimi povezavami tudi sam grupa avtomorfizmov nekega grafa s pobarvanimi povezavami. V članku raziskujemo kartezični produkt dveh permutacijskih grup, od katerih vsaj ena ni grupa avtomorfizmov nobenega grafa s pobarvanimi povezavami. Poiščemo potrebne in zadostne pogoje za to, da je tak kartezični produkt grupa avtomorfizmov nekega grafa s pobarvanimi povezavami. Isti problem rešimo tudi za usmerjene grafe s pobarvanimi povezavami.
Keywords: automorphism group; colored graph; direct product; grupa avtomorfizmov; kartezični produkt; permutacijska grupa; permutation group; pobarvan graf