Spoladea recurvalis (Fabricius, 1775) (Lepidoptera: Crambidae), nova vrsta metulja v Sloveniji - Jež, Matjaž (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2015)
V prispevku so predstavljeni prvi podatki o pojavljanju vrste Spoladea recurvalis (Fabricius, 1775) v Sloveniji. M. Kastelic je vrsto prvič zabeležil 7. 11. 2013 pri Debelem Rtiču v zahodni Sloveniji. Naslednje leto jo je 13. 10. 2014 zasledil skoraj na istem mestu. Naslednjega dne, 14. 10. 2014, jo je našel J. Kamin v Novi Gorici. M. Jež pa je vrsto našel pri nočnem opazovanju metuljev, 16. 11. 2014, na svetlobni pasti pri naselju Brda na Pohorju. Vrsta je nova za favno Slovenije.
Keywords: butterflies; Crambidae; first record; Lepidoptera; metulji; new species; nove vrste; prvi podatki; Slovenia; Slovenija; Spoladea recurvalis