La traduction slovene de l'argot militaire dans Le feu de Barbusse - Vaupot, Sonia (Linguistica (Ljubljana), 2018)
Le Feu, podnaslovljen Journal d'une escouade, avtorja Adriena Gustava Henrija Barbussa je vojni roman, ki ga navdihuje avtorjeva izkušnja. Izšel je v celoti konec novembra 1916 pri založbi Flammarion. Istega leta je roman prejel Goncourtovo nagrado. Anton Debeljak je roman prevedel leta 1921 pod naslovom Ogenj (dnevnik desetnije).V tem prispevku se najprej vprašujemo, ali obstajajo kulturne vzporednice med prvo svetovno vojno v Franciji in Sloveniji. Želimo tudi poudariti težave, ki lahko nastajajo pri prevajanju vojaškega slenga. Na začetku predstavimo splošne podatke o pisatelju in o zgodovinskem in kulturnem kontekstu, ki je spodbudil njegovo delo. V nadaljevanju obravnavamo vojaški sleng v romanu, predlagamo klasifikacijo in razpravljamo o postopkih, ki jih je prevajalec uporabil pri prevajanju vojaškega slenga v slovenščino.
Keywords: Barbusse, Henri: Le feu; francoščina; književno prevajanje; slovenščina; svetovna vojna 1914-1918; vojaški sleng; vojni besednjak