Prisotnost proti antibiotikom odpornih bakterij v vodnih virih brez upravljalca - Čelan, Ana (Koraki v znanost, 2025)
Cilj raziskave je bil analizirati prisotnost bakterij z večkratno odpornostjo dveh studenčnih in štirih izvirskih vod, ki jih ljudje redno uporabljajo v gospodinjstvih. Testiranje je potekalo na različnih lokacijah v severovzhodnem delu Slovenije in ob meji s Hrvaško. Pri izbiri vzorcev smo se osredotočili predvsem na to, da so izbrani vodni viri v redni uporabi ljudi. Preverili smo prisotnost bakterij, ki so ključne za oceno mikrobiološke kakovosti vode: Escherichia coli, Clostridium perfringens in enterokokov ter koliformnih bakterij. Bakterijske izolate smo testirali na večkratno odpornost proti antibiotikom, zlasti na betalaktamaze širokega spektra (ESBL) in karbapeneme. V raziskavi smo se osredotočili izključno na odpornost proti betalaktamom, saj so to antibiotiki, ki se najpogosteje uporabljajo za zdravljenje bakterijskih okužb pri ljudeh. V enem od izvirskih vzorcev smo odkrili večkratno odporno enterobakterijo Serratia fonticola ESBL, ki je odporna na širok spekter antibiotikov, vključno z betalaktami in karbapenemi. To kaže na možnost fekalne kontaminacije vode in opozarja na morebitna tveganja pri uporabi tovrstnih vodnih virov kot pitne vode. Ta podatek je lahko izredno zaskrbljujoč, saj so bakterije z rezistenco na antibiotike grožnja javnemu zdravstvenemu sistemu in tudi okolju. Naši rezultati podajajo resen pomislek o uporabi vod, ki niso vključene v redne državne monitoringe.
Keywords: antibiotiki; ESBL; izvirske vode; monitoring; studenčne vode; zdravje