Od političnega gledališča v jugoslovanskem socializmu do političnega performansa v globalnem kapitalizmu - Juvan, Marko (Slavistična revija, 2014)
Politično gledališče je smer, ki je v avantgardističnih 20. letih 20. stoletja nastala na presečišču teženj po osvobajanju umetniških form. Že v obdobju med obema vojnama je vplivalo na slovenske gledališčnike (Delavski oder). Med svetovnimi tokovi politiziranih uprizoritvenih umetnosti zadnje tretjine 20. stoletja se je v Sloveniji in drugih republikah bivše Jugoslavije v 80. letih uveljavil trend "političnega gledališča". Zaradi krize identitete jugoslovanske države in ideologije je politično gledališče postavantgardno tematiziralo velike zgodbe Revolucije in Zgodovine. V tranziciji je politično gledališče sprva zamrlo, a je znova oživelo v 21. stoletju. Kot postdramska praksa, povezana s performansom, zdaj analizira svojo lastno poli - tiko. Kritično obravnava male, lokalne zgodbe, v katerih pa se zgoščajo protislovja periferne nacionalne države v dobi transnacionalnega poznega kapitalizma.
Keywords: 20.-21.st.; 20th-21st century; avantgarda; avant-garde; Ljubljana; neoliberal capitalism; neoliberalni kapitalizem; political theater; politično gledališče; post-dramatic theater; postdramsko gledališče; postmodernism; postmodernizem; Slovene theatre; Slovenian Youth Theatre; slovensko gledališče; Slovensko mladinsko gledališče; socialism; socializem