Triple synchronous cancers - Debevec, Lučka (Radiology and oncology (Ljubljana), 2007)
Izhodišča. Pri bolniku, pri katerem sumimo na sočasni rak, so možnosti za učinkovito zdravljenje omejene. Zato se postavlja vprašanje invazivne diagnostike in natančne zamejitve, posebno pri starejših boinikih s slabo telesno zmogljivostjo, ki so primerni le za simptomatsko zdravljenje. Opis primera. 78-letni bolnik z arterijsko hipertenzijo in angino pektoris je bil sprejet v bolnišnico zaradi sinkope. S slikovnimi preiskavami smo ugotovili dva primarna tumorja pljuč in tumor ledvice. Bolnik je odklonil invazivno diagnostiko in po nekaj dneh smo ga odpustili domov. 19 mesecev kasneje je bilponovno sprejet v slabem kliničnem stanju in je umrl zaradi pljučnice. Avtopsija je pokazala: ploščatocelični rak desnega zgornjega pljučnega režnja z zasevki v regionalne bezgavke in možgane, drobnocelični rak levega zgornjegapljučnega režnja z zasevki v regionalne bezgavke in vranico ter svetlocelični rak desne ledvice s številnimi zasevki v obeh pljučnih krilih. Vsi tumorji so bili nekrotični. Zaradi tega sklepamo, da poskus specifičnega zdravljenja verjetno ne bi bil uspešen. Zaključki. Pri starejšem bolniku z napredovalim pljučnim rakom, pri katerem sumimo na trojni sočasni rak, je lahko najbolj ustrezna odločitev spremljanje bolnika.
Keywords: Aged; Ethics, Medical; Etika medicinska; medicinska etika; Neoplasms, Multiple Primary; Novotvorbe multiple primarne; onkologija; Prognosis; Prognoza; rak (medicina); Starostniki; therapy; zdravljenje