Gregorčičev "Izgubljeni cvet" kot ljudska pesem - Kumer, Zmaga (Traditiones (Ljubljana), 1999)
Raziskava Gregorčičeve pesmi "Izgubljeni cvet", zapisane in zvočno posnete po petju ljudskih pevcev, dokazuje, da ljudski pevci, tudi kadar si prisvojijo neko umetno pesem, ravnajo z njo po zakonitostih pesemskega izročila. Zato so ponarodele pesmi posreden dokaz, da je ljudska pesem enakovredna poeziji ter po nastanku in življenju neodvisna od nje
Keywords: Gregorčič, Simon, 1844-1906; ljudsko slovstvo; oral literature; Slovene literature; slovenska književnost; ljudske pesmi; Ethnopoetics