Nagrajevanje koristnih predlogov v organizacijski enoti - Vidic, Rajko (Revija za univerzalno odličnost, 2014)
Raziskovalno vprašanje (RV) : Ali vodstvo organizacijske enote nagrajuje koristne predloge? Kako nagrajevanje koristnih predlogov zaposlene spodbuja k ustvarjalnosti in učinkovitosti? Namen: Na osnovi skupinskega pogovora s fokusno skupin o ugotoviti , ali nagrajevanje vpliva na ustvarjalnost in učinkovitost zaposlenih . Metoda: Kvalitativna metoda : s kupinski pogovor. Rezultati: Rezultati raziskave so pokazali , da organizacijska enota ustrezno nagrajuje koristne predloge , in da to ustrezno vpliva na ustvarjalnost in učinkovitost zaposlenih , ter da je množična inventivna dejavnost sistem, ki učinkovito vpliva na uspešnost poslovanja. Organizacija : Množična inventivna dejavnost je postala sistem, v katerega se vključuje čedalje več sodelavcev iz različnih organizacijskih enot. Pri tem imajo po sebno vlogo vodje, ki so odgovorni za ustvarjanje pozitivne klime in spodbujanje zaposlenih k inovativnemu razmišljanju ter za izvedbo in nagrajevanje predlogov. Družba: Z raziskavo pokažemo, da je to del organizacijske kulture in da je potrebno sadove usp ešno prenašati tudi na novozaposlene. Originalnost: Prva tovrstna raziskava v naši organizacijski enoti. Omejitve/nadaljnje raziskovanje : Raziskava v samo eni organizacijski enoti podjetja.
Keywords: innovation; inovacije; inventive activity; inventivna dejavnost; koristni predlogi; organizacijske enote; organizational unit; useful suggestions