Vzhodnoslovanski literarni pričevanji o florentinskem koncilu in slovensko ozemlje - Malmenvall, Simon (Primerjalna književnost, 2018)
Članek temelji na literarnozgodovinski kontekstualizaciji dveh vzhodnoslovanskih narativnih tekstov iz sredine 15. stoletja, ki govorita o florentinskem koncilu (1438-1439): polemičnega spisa Izidorjev zbor in potopisnega poročila Potovanje v Firence. Avtor članka zagovarja stališče, da sta omenjena teksta ključna za razumevanje odnosa elite poznosrednjeveške Moskovske Rusije do Evrope in katoliške Cerkve. Pri Izidorjevem zboru je v članku izpostavljen pomen njegove "protilatinske" polemične osti, kar je odločilno vplivalo na kasnejše vzhodnoslovansko dojemanje uniatskega vprašanja. Glede anonimnega Potovanja pa avtor članka izpostavlja dvoje: 1. gre za prvi vzhodnoslovanski potopis, ki se posveča ekonomskim in kulturnim značilnostim katoliške Evrope; 2. ta potopis izkazuje posredno relevantnost tudi za slovensko zgodovino, saj vsebuje izraz "slověn'ska zemlja", ki bi po mnenju nekaterih slovenskih (literarnih) zgodovinarjev lahko označeval prednike današnjih Slovencev in predstavljal eno najstarejših posrednih omemb Slovencev kot jezikovne skupnosti. Čeprav avtor članka takšno mnenje ocenjuje kot sporno, priznava dejstvo, da Potovanje širše območje današnjega slovenskega ozemlja umešča v okvir pomembnih evropskih političnih in kulturnih tokov poznega srednjega veka.
Keywords: 15.st.; florentinski koncil; Izidorjev zbor (spis); književnost in zgodovina; Moskovska Rusija; Potovanje v Firence (potopis); pravoslavje; ruska književnost; slovensko ozemlje; uniatsko vprašanje