Utopija prehojene poti - Verč, Ivan (Slavistična revija, 2006)
Povest Gradbena jama (Kotlovan, 1930) sodi med najznačilnejša dela Andreja Platonova. Rasprava opozarja na posebnost njegove ambivalentne poetike, ki dogajanje v obdobju prve sovjetske petletke po eni strani ubeseduje z jezikom opisanega časa in prostora, po drugi pa se navezuje ma pristno rusko filozofsko misel, na literarno tradicijo utopičnega žanra in na teme in motive ljudskega izročila. Povest Morje mladosti (Juvenil'noe more, 1934) se vprozi Andreja Platonova izrisuje kot poslednji poskus neizvedljive sinteze med lastno neponovljivo poetiko in "družbenim naročilom", značilnim za literarno življenje v takratni Rusiji.
Keywords: filozofija; Gradbena jama; Juvenil'noe more; Kotlovan; Morje mladosti; Platonov, Andrej; povest; ruska filozofska misel; ruska književnost; ruska sovjetska književnoat; rusko ljudsko izročilo; Russian folk tradition; Russian literature; Russian philosophical thought; short story; The Foundation Pit; The Sea of Youth; utopia; utopija