Romantičarski nacionalni epovi i nacionalni identitet Južnih Slovena - Osolnik, Vladimir (Slavistična revija, 2008)
V Evropi so v XIX. stoletju potekali številni ideološki, socialni, politični in umetnostni procesi, ki so v medsebojni soodvisnosti v 'Pomladi narodov' ustvarjali njeno novo podobo in novo identiteto njenih ljudstev. Med narodi, ki so skozi literarnoumetniške vrednote ustvarjali in izoblikovali svoje nacionalne identitete ter kulturno in politično zavest, so bili tudi južnoslovanski narodi: njihove nacionalne junaške pesnitve so pomenile pomembno dejanje v razvoju izvirnih nacionalnih književnosti in trden temelj njihovemu nadaljnjemu vsestranskemu razvoju.
Keywords: epika; identiteta; junaški nacionalni ep; južnoslovanske književnosti; Njegoš, Petar Petrović: Gorski vijenac; Prešeren, France: Krst pri Savici; Prlič, Grigor: Serdarot; romantika; slovanske književnosti