Besediloslovna primerjava pisne produkcije tujih in rojenih govorcev slovenščine - Petric Lasnik, Ivana (Jezik in slovstvo, 2004)
Raziskava poskuša odgovoriti na vprašanje, kako uspešni so tuji govorci slovenščine pri samostojnem tvorjenju daljšega pisnega besedila, pri čemer mi kot merilo uspešnosti služijo besedila rojenih govorcev slovenščine. Obe skupini besedil primerjam po izbranih kriterijih; predvsem se osredotočam ma besediloslovna kriterija kohezije in koherence. Raziskava poskuša odkriti, kakšni so nameni in razlogi za uporabo določenega kohezivnega sredstva, kako to sredstvo v besedilu učinkuje in kako bi lahko vplivalo na razumevanje smisla besedila.
Keywords: Slovene; slovenščina; slvoenščina kot drugi ali tuji jezik; koherenca; kohezija; tekstna lingvistika