Pravni vidiki darovanja in presaditve organov - Urbančič, Vojteh (Zdravstveno varstvo, 2006)
Cilj te razprave je analizirati etične in pravne vidike pravice do presaditve kot osebnostne pravice. Po logični dedukciji sledi iz pravice do osebne integritete, da ima človek tudi pravico do kakršnega koli kirurškega posega neglede na njegove terapevtske cilje. Pri presajanju organov in tkiv z namenomzdravljenja gre za odmik in izjemo od tega pravila. Zdravnikovo delovanje in možnost posega je namreč odvisna od volje druge osebe - darovalca. Osebnostne pravice so se razvijale skozi stoletja in so danes v vseh pravnih državah priznane brez pridržkov. Razdelimo jih lahko po skupnih lastnostih, ki so značilne za vse: -o svoji naravi so absolutne pravice, ki upravičujejo le njihovega nosilca in izključujejo protipravno poseganje kogar koli drugega vanje; -ßo neodtujljive pravice, ki jih ni mogoče prenesti na drugega ali se jim odpovedati; -iso blago v tem smislu, da niso v pravnem prometu (res extra commercium); -ßo nujni in potrebni pogoj za življenje in pripadajo človeku od rojstva do smrti. Koncept smrti je pomemben filozofsko-medicinski koncept. Danes je splošno sprejeta definicija smrti na podlagi ugotovitve prenehanja delovanja možganov. Pri presaditvi organov je pereče vprašanje izbire prejemnikov in meril za njihovo izbiro glede na pomanjkanje darovalcev. Opozarjam na dilemo glede "negativnih list" prejemnikov zvezi z njihovo odgovornostjo za stanje, v katerem potrebujejo transplantacijo in večkratnega presajanja organov. Ali naj bo vedenje, ki je povzročilo odpoved organov, zadostni temelj za njihovo izključitev iz seznama prejemnikov? Še več; ali so ti bolniki primerni za transplantacijo, če spremenijo svoje vedenje in tako zmanjšajo tveganje odpovedi novopresajenega organa zaradi iste bolezni? Večkratno presaditev smo vzeli posebej pod drobnogled. Ali se obide načelo pravičnosti v primeru, ko bolnik prejme drugi presadek, medtem ko ostali čakajo šele na prvega? Presajanje tkiv zarodkov je aktualna tema, ki odpira mnogo etičnih in pravnih dilem. Razpravljam o pravno-etičnih vidikih ksenotransplantacije in presajanju umetnih organov.
Keywords: darovanje organov; osebnostne pravice; pravni vidik; presajanje organov