Starostniki na podeželju v 19. stoletju - Čeč, Dragica (Prispevki za novejšo zgodovino, 2024)
S pomočjo individualnih študij primerov in analize diskurza na Kranjskem skuša čla-nek preseči obstoječe teorije, ki starejše na podeželju večinoma umeščajo v večgeneracijske družine. S preučevanjem prenosa premoženja, zaposlitvenih možnosti posameznikov brez premoženja, zakonskih strategij, ovir in dinamik ter zagotavljanja oskrbe starejših dru-žinskih članov na podeželju se razkrivajo različne strategije, identitete in konfiguracije v življenjskih strategijah in načinih preživljanja starejših na podeželju, ki presegajo dominan-tno v družino orientirano perspektivo. S poudarkom na zapletenem prepletanju dinamik lastnine, strategij preživetja in kolektivne solidarnosti ta članek osvetljuje večplastno življenje starejših na podeželju.
Keywords: economy of makeshifts; ekonomija priložnosti; mešana ekonomija dobrodelnosti; mixed economy of welfare; old age; podeželje; rural areas; starost