Humanoidni robot Alpha Mini kot orodje za interaktivno učenje v razredu - Kerneža, Maja (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Prispevek predstavlja raziskavo o vplivu humanoidnega robota Alpha Mini na interaktivno učenje, sodelovalne veščine in občutek odgovornosti učencev pri skupinskem delu. Cilj raziskave je analizirati, ali in kako lahko humanoidni roboti prispevajo k izboljšanju sodelovanja med učenci ter povečanju njihove angažiranosti pri učnih dejavnostih. Raziskava temelji na kvazieksperimentalnem raziskovalnem načrtu z metodo študije primera, pri čemer je sodelovalo 30 učencev razredne stopnje, razdeljenih v heterogene skupine. Z uporabo opazovanja in anketnega vprašalnika so analizirani dinamika sodelovanja, vrsta zastavljenih vprašanj in subjektivne zaznave učencev. Rezultati kažejo, da humanoidni robot pozitivno vpliva na motivacijo učencev in spodbuja aktivno sodelovanje v skupinskem delu, čeprav so opazne razlike v samozavesti pri postavljanju vprašanj. Med interakcijo učenci razvijajo strategije za bolj učinkovito komunikacijo, pri čemer se potrjuje, da robot ne le spodbuja sodelovalne veščine, temveč tudi kritično mišljenje. Raziskava potrjuje potencial humanoidnih robotov kot učnih pripomočkov, hkrati pa izpostavlja potrebo po didaktičnih prilagoditvah za enakomernejšo vključenost vseh učencev.
Keywords: group work; Interaktivno učenje (strojno učenje); Osnovnošolsko izobraževanje; primary school; razredna stopnja; robotics; robotika; skupinsko delo