Maribor v 13. stoletju - Ravnikar, Tone (Studia Historica Slovenica, 2021)
Avtor v drugem delu študije o Mariboru v 13. stoletju obravnava cerkvene institucije, ki so v tem stoletju nastale in/ali delovale v mestu. V uvodu najprej obdela vprašanje nastanka ter usodo župnijske cerkve sv. Janeza Krstnika in sv. Tomaža v Mariboru. V mestu in okolici so imeli svoje upravne in gospodarske dvore tudi mnogi samostani tako iz koroškega kot štajerskega prostora kot tudi nekatere škofije. Pregled števila ter vrst različnih cerkvenih institucij kaže, da so le-te imele v mestu in okoli njega velik interes ter posledično nedvomno tudi velik vpliv na mestno življenje.
Keywords: Cerkev; cerkvena zgodovina; Church; ecclesiastical institutions; Maribor; Middle ages; monastery; samostani; srednji vek; town