Vojaškogeografsko vrednotenje območja Julijskih Alp - Bratun, Zvonimir (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 1999)
Julijske Alpe so vojaškogeografsko pomembno območje že od svoje poselitve dalje. Prevladujejo vojaškogeografske smeri po dolinah in čez prevale ter obrambne linije po gorskih grebenih. Izrazit pomen so dobile v 19. in 20. stoletju. Tu je potekala največja fronta v visokogorju med prvo svetovno vojno. Njeni ostanki so vidni še danes. Meja med Italijo in Jugoslavijo po razvodju med Sočo in Savo je bila izrazita ločnica, okrepljena z utrdbami, ovirami in jarki v osrčju Julijskih Alp. V času hladne vojne je po zahodnem obrobju Julijskih Alp potekala tudi ideološka ločnica. Vojaški strategi so predvidevali uporabo vojaškogeografskih smeri proti vzhodu in zahodu. Zaradi geopolitičnih sprememb po letu 1991, vojaškogeografske smeri čez Julijske Alpe niso več posebnega pomena za varnost Slovenije. Danes prevladujejo druge vojaške dejavnosti. Izstopa urjenje vojakov, podčastnikov in častnikov Nata v visokogorskih razmerah na območju Pokljuke in Triglavskega pogorja. Vojaški objekti dobivajo tudi turistični pomen.
Keywords: Julian Alps; Julijske Alpe; nacionalna varnost; Slovenia; Slovenija; vojaška geografija