Glasovi o Francetu Prešernu pri Italijanih - Jan, Zoltan (Primerjalna književnost, 2001)
Prispevek raziskuje usodo slovenskega pesnika Franceta Prešerna pri Italijanih. Največ pozornosti namenja analizi posameznih glasov o njem in skuša rekonstruirati odnos posameznih posrednikov in prevajalcev do pesnikovega umetniškega sporočila. Obravnava tako recepcijo v italijanskem kulturnem prostoru kot tudi slovenske ocene in skuša ugotoviti, v kolikšni meri je pesnik pri Italijanih sprejet kot klasik.
Keywords: Prešeren, France, 1800-1849; Slovene literature; slovenska književnost; slovenska poezija; prešernoslovje; prevajanje; translation