Podeželska okoljsko občutljiva območja - Rejec Brancelj, Irena (Geographica Slovenica, 2000)
Članek temelji na socioekonomski tipologiji podeželja, povzeti po Ravbarju (1995), ki razlikuje naslednje tipe: zgostitvena, urbanizirana, stagnirajoča in depresivna območja. Z anketiranjem gospodinjstev v 207 naseljih so bile obravnavane njihove sociekonomske značilnosti s posebnim poudarkom na okoljevarstvenem vrednotenju. Raziskave so pokazale razlike med posameznimi tipi podeželskih območij, ki so bile tudi podrobno osvetljene.
Keywords: agrarna geografija; podeželje; rural area; kmetijstvo; agriculture; raba tal; ecology; ekologija; onesnaževanje okolja; ekološko ravnotežje; sonaravni razvoj; Slovenia; Slovenija