Uporaba ChatGPT pri pouku matematike - Markelj, Mojca (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Pri pouku matematike občasno uporabljamo orodja umetne inteligence za razvoj digitalnih kompetenc. Nekatera so splošna (npr. ChatGPT), druga pa specializirana za matematiko (Geogebra, Photomath). V prispevku bomo predstavili, kako smo z uporabo ChatGPT v 6. in 9. razredu, kjer so učenci sestavljali besedilne naloge z množenjem in deljenjem decimalnih števil s potencami števila 10 ter enačbami, razvijali digitalni kompetenci 1.1 in 2.1 (povzeto po okvirju DigComp 2.2). Zanimalo nas je poznavanje ChatGPT ter namen in pogostost uporabe. Preverjali smo tudi, ali poznajo še druga orodja umetne inteligence. Rezultati kažejo, da je večina učencev uspešno razvila omenjeni kompetenci ter pridobila ustrezna znanja, spretnosti in stališča. Več kot 80 % učencev je že uporabljalo ChatGPT, največ za dodatno razlago šolske snovi, pisanje nalog in iskanje informacij. Večina ga uporablja nekajkrat mesečno, nekateri tedensko ali nekajkrat letno. Učenci poznajo tudi druga orodja umetne inteligence. Raziskava je namenjena učiteljem, strokovnjakom na področju izobraževanja in vsem, ki vključujejo umetno inteligenco v učne procese. Rezultati bodo pomagali pri oblikovanju sodobnih učnih pristopov ter prilagajanju metod za boljše razumevanje in usvajanje matematičnih vsebin.
Keywords: AI tools; artificial intelligence; ChatGPT (klepetalni robot); digital competencies; Digitalna pismenost; digitalne kompetence; innovative pedagogy; inovativna pedagogika; Matematika; orodja umetne inteligence; Osnovnošolsko izobraževanje; umetna inteligenca