Ob 85-letnici izida Prežihove prve zbirke pripovedi Povesti - Verdinek, Bojana (Jezik in slovstvo, 2010)
Članek predstavi osnovne podatke o izdaji prve zbirke pisatelja Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca in prve odzive nanjo. V nadaljevanju analizira različne sestavine teksta: spregovori o pripovedovalcu in nakaže avtobiografske elemente v pripovedih, analizira motivno-tematske ter jezikovno-slogovne značilnosti.
Keywords: Prežihov, Voranc; Slovene literature; slovenska književnost; kratka proza; povest; powest; avtobiografije; metafora; metaphor; stilistika; stylistics