Bivalne razmere starejšega prebivalstva v občini Ruše - Bolčina, Urška (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2023)
Vsa Evropa se vse bolj poglablja v demografsko krizo, veča se delež starejšega prebivalstva, za katero pogosto ni ustrezno poskrbljeno, tudi iz vidika bivalnih razmer. Tako Ustava Republike Slovenije kot tudi Evropska konvencija o človekovih pravicah navajata pravico ljudi do socialne varnosti in urejenih bivalnih razmer, v številnih primerih pa se izkaže, da gre samo za črke na papirju. Občina Ruše, ki je obenem tudi upravna enota, je edina upravna enota v Sloveniji, ki kljub visokemu deležu starejšega prebivalstva še nima doma za starostnike. Rezultati naše raziskave, izvedene med starostniki v Rušah, so pokazali njihovo močno navezanost na nepremičnine ter tudi visok lastniški delež in dolgo obdobje bivanja v stanovanjski nepremičnini. Izkazalo se je tudi, da bi se visok delež vseh vprašanih odločil za bivanje v domu za starostnike, če bi bili v to primorani.
Keywords: bivalne razmere; demografska kriza; občina Ruše; staranje in starostniki