Življenjski slog starostnikov v Gorenjski regiji na področju duševnega zdravja in preventive pred poškodbami - Zurc, Joca (Obzornik zdravstvene nege, 2012)
Uvod: Namen raziskave je bil proučiti vedenjski slog starostnikov v Gorenjski regiji z vidika dveh izbranih dejavnikov zdravega staranja, in sicer preventive pred poškodbami in duševnega zdravja. Metode: V empirični kvantitativni anketni raziskavi je sodelovalo 218 starostnikov (>= 65 let) Gorenjske regije (56,9 % žensk, 43,1 % moških). Podatki so bili zbrani v obdobju od oktobra do decembra 2009 s strukturiranim anketnim vprašalnikom in obdelani s programom SPSS 20.0. Ob opisni statistiki so bili za testiranje statistično značilnih razlik med proučevanimi spremenljivkami uporabljeni test hi-kvadrat, t-test za neodvisne vzorce in enofaktorska analiza variance (p<= 0,05). Rezultati: Demenca (30,1 %) in depresija (29,8 %) sta med anketiranci najbolj poznani duševni bolezni. Ugotovljene so bile statistično značilne razlike pri viru informacij o duševnih boleznih glede na kraj bivanja (p=0,008) in pri osebah, ki bi jim starostniki zaupali težave z duševnim zdravjem, glede na starost anketirancev (p = 0,008). Največji dejavnik tveganja za poškodbe je po mnenju anketirancev neprevidnost pri vsakdanjih opravilih (81,5 %). Strah pred poškodbo je večji pozimi (x=3,80) in ko je starostnik sam (x = 3,27). Ugotovljene so bile statistično značilne razlike pri najpogosteje poškodovanem delu telesa glede na spol (p = 0,028), pri pripisovanju vzroka za poškodbo glede na starost (p = 0,001) in izobrazbo (p = 0,008), pri kraju, kjer pride do poškodbe, glede na starost (p = 0,004) in pri občutenju strahu pred poškodbami glede na starost (p = 0,004), izobrazbo (p = 0,021) in kraj bivanja (p = 0,002) starostnikov. Diskusija in zaključek: Ugotovitve raziskave kažejo, da je promocijo zdravja pri zdravi skupini starostnikov potrebno usmeriti v promocijo specifičnih vedenj in znanj s področja duševnega zdravja ter preventive pred poškodbami. Nadaljnje raziskave življenjskega sloga so potrebne tudi pri starejši skupini starostnikov.
Keywords: duševno zdravje; elderly; Gorenjska; health education; health promotion; injury prevention; mental health; preventiva pred poškodbami; promocija zdravja; starostniki; Upper Carniola; zdravstvena vzgoja