"Lo exótico es el otro, o soy yo". Espacio y tiempo en el relato de viaje - Regazzoni, Susanna (Verba hispanica, 2012)
V članku avtorica predstavlja nekatere pripovedne oblike v potopisih dveh hispanoameriških pisateljic, prve iz 19. stoletja, druge iz sodobnega časa. Gre za grofico Merlin, francosko-kubansko pisateljico, ki je leta 1844, potem ko se je vrnila iz domovine, v francoščini objavila delo La Havane in ga še istega leta samocenzurno prevedla v španščino z naslovom Viaje a la Habana (Pot v Havano). Druga avtorica je argentinska pisateljica Luisa Valenzuela, avtorica kratke proze Cuentos de Hades (Zgodbe iz Hada). Naslov njene zgodbe, ki jo članek obravnava, je Si esto es la vida, yo soy Caperucita Roja (Če je to življenje, sem jaz Rdeča kapica). Gre za nov zapis znane pravljice, ki jo pisateljica bere kot zvrst, v kateri je izpostavljena dolga pot Rdeče kapice, ki se poda na pot osvoboditve od tradicionalne patriarhalne vzgoje. Zgodba grofice Merlin o potovanju iz Pariza v Havano pripoveduje o potovanju v prostoru, vendar tudi o poti v otroštvo in čustvovanje. V študiji o značilnostih zvrsti pri tako različnih pisateljicah, kot sta grofica Merlin in Luisa Valenzuela, avtorica ugotavlja pomen časa kot pogostega elementa, ki se pri obeh ne nahaja zgolj v čustveni perspektivi.
Keywords: potopisi; latinskoameriške književnosti; literarne študije; čas; prostor; identiteta