Biokompozitni / bionanokompozitni filmi na osnovi polivinil alkoholne matrice, ojačane s celuloznimi nanofibrilami in različnimi tipi taninov - Osolnik, Urša (Les (Ljubljana), 2023)
Cilj naše študije je bil razviti več različnih formulacij biokompozitnih in bionanokompozitnih filmov na osnovi polivinil alkohola (PVA) z dodatkom ojačitvene komponente – celuloznih nanofibril (CNF) in različnih tipov biološko aktivnih taninov – taninske kisline (TA), galne kisline (GA) in kostanjevega tanina (KT). CNF smo dodali v utežnem deležu 2 %; TA, GA in KT pa v utežnem deležu 4 % glede na PVA. S 4 % dodatkom TA v PVA matrico smo pripravili biokompozitni film, ki je izkazoval več kot 25 % višjo natezno trdnost v primerjavi z osnovnim PVA filmom. Z dodatkom 2 % CNF in 4 % TA v PVA matrico smo pridobili bionanokompozitni film (P2C4T) z izboljšanim modulom elastičnosti in natezno trdnostjo, hkrati pa smo z omenjenima dodatkoma povečali tudi fleksibilnost pripravljenega nanokompozita, saj je bila vrednost raztezka pri pretrgu za končni formulirani film (P2C4T) več kot 50 % višja od raztezka pri pretrgu za osnovni PVA film. Hidrofilnost površine dvokomponentnih PVA filmov je bila nižja, trikomponentnih pa višja.
Keywords: biocomposite films; biokompozitni filmi; bionanocomposite films; bionanokompozitni filmi; cellulose nanofibrils CNF; celulozne nanofibrile; chestnut tannin; gallic acid; galna kislina; kostanjev tanin; polivinil alkohol; polyvinyl alcohol; taninska kislina; tannic acid