Emigration gothic - Gadpaille, Michelle (ELOPE (Ljubljana), 2006)
Ellen Ross (1816?-1892) je emigrirala iz Škotske v Montreal na sredini devetnajstega stoletja in tam napisala dva gotska romana. V romanu z naslovom Violet Keith, avtobiografija (1868) je uporabila kanadsko okolje za prizorišče gotskega dogajanja, v katerem se je lotila obravnave družbenih in spolnih prekoračitev. Rossijino pisanje izhaja iz zgodnje tradicije evropske gotske književnosti, vštevši mitologizirano škotsko pokrajino Walterja Scotta, ter iz porajajoče se severnoameriške zvrsti svetohlinske čistosti, ki ustvarja plodna tla za žensko kljubovanje, odmik od stvarnosti inkonvencionalnega razpleta. Če je mogoče brati žensko gotsko književnost v povezavi s stvarnimi problemi ženske, omenjena analogija zaobjema območje izseljenskega in priseljenskega življenja. Članek analizira Rossijine motive izgube, jetništva, samote, nadzora in osvoboditve ter se sprašuje, ali vsi ti motivi morda niso le odraz hkratnega prikrivanja in izražanja notranjega boja priseljenke s prehajanjem v območje novega sveta.
Keywords: gotska književnost; Kanada; kanadska književnost; pisateljice; priseljenci; Ross, Ellen