Stil in identiteta - Juvan, Marko (Jezik in slovstvo, 2003)
Stilne raziskave v literarni vedi so - po zatonu paradigem, utemeljenih na obravnavi besedila in avtorja - doživele temeljite kritike (tekstocentričnost, estetska ideologija, organicizem, dualizem). Kontekstualistični pristopi v literarni vedi in jezikoslovju pa pojmu 'stil' dajejo novo veljavo, in sicer v navezi z družboslovno koncepcijo 'življenjskega stila': stil je indeksalni znak identitete besedila in njegovega subjekta v mnogojezičju kulture.
Keywords: literarna veda; literary science; stil; tekstna lingvistika; kontekstualizem; identiteta; literarni diskurz