Genetsko testiranje v športu - Kenig, Saša (Šport (Ljubljana), 2017)
Človeški genom je med posamezniki identičen v približno 99,9 odstotkih, v ostalem delu pa se vseeno pomembno razlikujemo. Vedno več podjetij na trgu ponuja analize teh genetskih razlik, tako imenovanih genetskih polimorfizmov, v različne namene. V povezavi s športom so genetska testiranja namenjena ugotavljanju dovzetnosti športnika za poškodbe vezi in kosti ali za pretres možganov ter identifikaciji posameznikov, ki imajo morda neodkrite dedne srčne bolezni. Pojavljajo se tudi testi, na podlagi katerih naj bi se športniku svetovalo, katere vrste trening je zanj najprimernejši. Prav slednji pa so po mnenju večine znanstvenikov prenagljeni in jih odsvetujejo. Čeprav obstajajo znanstveni podatki, ki kažejo na povezave genetskih polimorfizmov in športne zmogljivosti, so napovedne vrednosti take analize zanemarljive. V prispevku je predstavljen pregled najnovejših znanstvenih spoznanj na tem področju ter spremljajočih etičnih zadržkov.
Keywords: concussion; genetic testing; gensko testiranje; injuries; performance; poškodbe; pretres možganov; sport; šport; športna zmogljivost