Platonova filozofija umetnosti in slovenska književnost - Fridl, Ignacija J. (Primerjalna književnost, 2009)
Avtorica analizira obstoječe interpretacije o Platonovem odnosu do umetnosti. V nasprotju z njimi razume Platonovo mimesis ontološko, kot človekovo samorazkrivanje v njegovi bitni razprtosti med končnostjo in neskončnim, v katerem se pokažejo meje človeške, tudi umetniške ustvarjalne svobode. Na osnovi takega razumevanja odpira novo raziskovalno polje o platonizmu v slovenski književnosti, doslej zamejeno zgolj na posamezne ustvarjalce (Prešeren, Stritar, Bartol...).
Keywords: Plato, 427-347 pr.n.š.; aesthetics; estetika; filozofija umetnosti; platonizem; mimesis; Slovene literature; slovenska književnost