Über die Brunnentiefe eines Rätsels - Vorlaufer, Johannes (Phainomena (Ljubljana), 2025)
Heidegger ni zasnoval nikakršne »teorije« globine, a njegove miselne poti odlikuje njemu lastni odteg proti nenadmisljivemu, ki ga tukaj skušamo razumeti kot poteg v »globino«. Prispevek želi slediti Heideggrovemu namigu, da je potrebno biti pozoren na pot sámo in ne na vsebino. Bi to lahko bil metodični pristop k sámo-kažočemu-se kot k sámo-skrivajočemu-se? Zahteva, da se s povprašanim misleč spoprimemo, da s pojmom mislimo zoper pojem: čeprav mišljenje potrebuje pojem, je tisto pojmovano onkraj pojma – je »pred« pojmovanjem. Pri tem razprava ostane nekakšen torzo, saj se sleherni korak na poti mišljenja globine izkazuje obenem kot korak preveč in kot korak premalo. Kar se razpira, je uganka. A morda se tako vendar lahko dotaknemo temeljne misli Biti in časa
Keywords: globina; nepredmisljivo; odteg; širjava; uganka