Dual-mandate of persons who serve as MPs and mayors at the same time - Zagorc, Saša (Lex localis, 2008)
Nezdružljivost funkcije na državni in lokalni ravni je določena, da se prepreči opravljanje dvojnega mandata in druge oblike konflikta interesov ter zavaruje samouprava lokalne skupnosti. Obravnavano dvojno oziroma celo trojno funkcionarstvo poslancev samo po sebi ni neustavno in nezakonito, vendar gre pri tem za interesno nezdružljivost vlog, v katerih ti dvojni ali trojni funkcionarji sočasno nastopajo. Nezmožnost državnega zbora, da vprašanje nezdružljivosti funkcije uredi v skladu s temeljnimi načeli v državi (ravnovesje oblasti, avtonomija lokalne samouprave, predstavniška demokracija), nas vodi k prepričanju, da je moč poslanskega lobija zaenkrat še prevelika, medtem ko je politična kultura javnosti prešibka, da bi preprečila še nadaljnje korake zakonodajalca. Pomemben vidik nezdružljivosti funkcije je v tem, da bi se posamezniki morali zavedati, da opravljanje več na volitvah pridobljenih funkcij ni privilegij, temveč zaveza in dolžnost, da jih opravljajo kvalitetno in predano. Paradoks se kaže v tem, da posameznik, ki se tega zaveda, pravil o nezdružljivosti funkcije sploh ne potrebuje.
Keywords: delitev oblasti; lokalna samouprava; nezdružljivost funkcij; podžupani; poslanci; Slovenija; župani