After 2000 Stože landslide - Mikoš, Matjaž (Acta hydrotechnica, 2020)
Zemeljski plaz Stože in za njim mokri drobirski tok s prostornino blizu 1 milijona m3 , ki je novembra 2000 prizadel vas Log pod Mangartom, je imel številne posledice. Sprožil je velika prizadevanja ne le za ublažitev opustošenega območja, temveč tudi študije tega primera v različnih znanstvenih disciplinah. Namen različnih opravljenih študij je bil izboljšati razumevanje tovrstnih naravnih nevarnosti in njihovih posledic za naravno in grajeno okolje ter družbo v celoti. Po dveh desetletjih od katastrofalnega dogodka v letu 2000 prispevek podaja pregled različnih študij tega dogodka, ki so jih izvedli raziskovalci in inženirji, ter povzema vpliv tega dogodka na poglobljeno raziskovanje zemeljskih plazov v Republiki Sloveniji. Napredek na področju raziskovanja zemeljskih plazov v Sloveniji po letu 2000 je očiten.
Keywords: debris flows; drobirski tok; landslide research; landslides; naravna tveganja; naravne nesreče; natural disasters; natural risks; raziskovanje zemeljskih plazov; Stože; Stože landslide; zemeljski plazovi