Kateri tradiciji pripada ruska slovničarska tradicija? - Sériot, Patrick (Monitor ISH, 2009)
Članek skuša odgovoriti na vprašanje, ali obstaja ruska slovničarska tradicija. V ideoloških interpretacijah je zgodovina ruske slovnice tesno vezana na izročila grške, ne pa tudi rimske antike. Ruske slovničarje naj bi od "zahodnih slovničarjev" ločila njihova privrženost ideji, da je jezik predvsem sredstvo za izražanje čustev in vere. Vendar je danes mogoče podvomiti o tem, da zares obstaja pojav, ki bi ga lahko imenovali "ruska slovničarska tradicija" in bi se razlikoval od domnevne "zahodne tradicije". Taksna shematična razlikovanja med tradicijami imajo več opraviti z ideološkimi razhajanji in razlikami v pojmovanjih zgodovine slovnic kot z dejanskim razvojem slovničarskih idej, ki je v resnici izjemno kompleksen.
Keywords: slovansko jezikoslovje; Rusija; grammar; slovnica; tradicija; tradition; ideologija