Urban mobil 2003 - Fister, Peter (AR. Arhitektura, raziskave, 2004)
Rezultat prve faze projekta Re Urban v delovnem paketu WP4 (arhitektura in urbane strukture) je izbor raziskav evropskih in svetovnih praks, ki je bil tudi osnova za razvoj osnovnih teoretskih in metodoloških orodij. Večina neposrednih novosti in izkušenj sledi podrobnemu terenskemu delu na izbranih primerih v Ljubljani, ki bodo predlagani skupaj z drugimi primeri na začetku druge faze in dani v obravnavo vodjem drugih delovnih paketov. Razširjanje raziskovalnih izsledkov je bilo opravljeno v Sloveniji (na ravneh države, mesta in med prebivalci), odzivi so bili spodbudni. Razvili smo tudi nekatere nove metode dokumentiranja in analize grajene strukture, ki lahko postanejo del celovite metodologije reurbanizacije.
Keywords: architecture; arhitektura; urbanism; urbanizem; arhitekturna dediščina; varstvo; razvoj; Slovenia; Slovenija; raziskave